DESCUBRA UN MUNDO NUEVO DE PLACERES
 
¿AÚN NO FORMA PARTE DE ARDAI?
 
HÁGASE CLIENTE
01.05 / 01.06.2020
FORMATGES HEROICS: 5 FORMATGES DE 5 FORMATGERS CATALANS

Formatges heroics en moments històrics

Portem quasi dos mesos de confinament i el temps biològic de la natura no s’atura.

Ja som a la primavera, la estació de l’any en que la vida brolla de nou: la herba, els prats, els parts, la llet a dojo i tot el treball derivat com cuidar dels animals i fer  formatges en abundància en el moment de màxima producció lletera de l’any i de més qualitat.

Però aquesta situació desconeguda i inesperada, els ha aturat en les seves rutines anyals.

No poden parar de munyir i de fer formatges en un mercat aturat i sense els moviments típics del turisme i visitants per les Pasqües, l’1 de maig, la Pasqua granada, Sant Joan..... i així fins l’estiu, si tot va bé.

Mentrestant, la vida a pagès no s’atura i la producció lletera tampoc.

Darrerament hauran vist vídeos penjats a les xarxes socials on petits ramaders escampats per la nostra geografia més extrema han de buidar els seus tancs de llet per falta de que algú els hi reculli o que els consumidors la puguin gaudir. D’altres, s’han posat a treballar de valent fent formatges per a guardar sense saber si les circumstàncies canviaran i si tindran el mercat suficient per poder vendre aquest formatges produïts en condicions heroiques.

Per això, des d’Ardai, volem donar-los un cop de ma.

Modest, humil però ara, en el moment que més els hi fa falta. En plena producció lletera i formatgera de primavera quan les cambres de maduració s’han omplert a vessar.

Hem escollit cinc ramaders amb cinc problemàtiques difícils de gestionar: Dos ramaders, d’ovella i de vaca, ubicats en els llocs més extrems i despoblats del nostre Pirineu; un projecte associatiu per a gent amb discapacitats que necessiten mantenir la seva activitat; un dels formatgers més antics en una gran zona turística.... on ara no va  ningú; i un nou projecte que dona continuïtat a una formatgeria històrica catalana en el pitjor temps pel relleu.

Situacions inesperades de moments històrics  per a fer formatges heroics

Per això els hi proposem 4 setmanes de venda intensiva d’aquests 5 formatges de 5 formatgers amb un descompte del 20% sobre els seus preus habituals.

De l’1 de Maig a l’1 de Juny 2020. Del Pont del Treball a la Pasqua granada. Dos grans oportunitats de venda que han hagut de renunciar per causes de força major.

És temps d’empènyer la venda de formatges d’aquests petits productors que ho estan passant malament. Nosaltres ja hem fet un primer pas. Falta el vostre.

Som-hi?

Cinc ramaders catalans amb cinc problemàtiques difícils de gestionar. Situacions inesperades de moments històrics  per a fer formatges heroics.

Els hi proposem 4 setmanes de venda intensiva d’aquests 5 formatges de 5 formatgers amb un descompte del 20% sobre els seus preus habituals.

1.- Blau de Cabra de Formatges Muntanyola de la Fundació Ampans:

La Fundació Ampans té una llarga historia de treball i acompanyament a persones amb discapacitat intel·lectual posant en marxa diversos projectes col·laboratius per tal de donar ocupació a aquest sector de la població.

Un dels darrers projectes va ser habilitar i explotar la Finca Urpina a San Salvador de Guardiola (Bages) on s’ubica una Residència per a persones discapacitat intel·lectual, una granja amb 300 cabres lleteres, una finca agrària extensiva amb bosc i conreus amb els quals també n’elaboren els vins Urpina i una formatgeria artesanal on s’elaboren una àmplia gamma de formatges de totes les llets i curacions, de la ma d’un equip molt professional ajudat per persones amb discapacitat

Amb la llet de cabra de la pròpia explotació els hi presentem un magnífic formatge blau de llet sencera i pasteuritzada. Un formatge de dos a tres mesos de maduració, i de format cilíndric amb la escorça gravada amb un  preciós dibuix del motllo canestrato, amb un pes al voltant de 1,5  kg. Des dels seus inicis, ara fa més de 10 anys, aquest formatge Blau de Cabra ha rebut diversos Premis, com el Làctium d’Or del 2009, i les Medalles d’Or als World Cheese Awards dels anys 2011 i 2016


2.- Serrat d’ovella de la Vall de Meranges

A Girul, dalt de  Meranges, a la part més septentrional de la Cerdanya i penjat a 1.600 metres d’altitud, s’ubica la ramaderia de l’Albert Pons amb ovelles i cabres en munyida.

Des de l’any 2.000 en que es va instal·lar en aquest indret perdut del Pirineu ceretà, l’Albert va començar a elaborar formatges d’ovella i de cabra per l’autoconsum. Però la bondat i varietat dels formatges que feia, va convertir l’afició en la forma de viure.

Avui en dia, amb un ramat de més de 500 animals, elabora i madura més de 10 tipus de formatges de tota mena per a la venda a la restauració, hostaleria i botigues tradicionals tant de la zona com d’altres indrets de Catalunya.

El primer formatge que varen elaborar va ser, seguint la tradició, el típic Serrat d’ovella, amb llet crua del propi ramat. Un formatge de pasta premsada i de curta a mitja maduració (Semicurat: de 2 a 4 mesos) degut la seva petita mida al voltant de mig quilo


3.- Garrotxa Bauma

El formatge Garrotxa s’ha convertit, amb el temps, en una de les senyes d’identitat més importants de la nova i puntera artesania formatgera catalana.

Creat ara fa més de 35 anys en una petita formatgeria cooperativa de la Garrotxa (d’on li ve el nom) a partir de la recuperació dels antics formatges tendres de cabra que es compactaven suaument amb motllos ceràmics de La Bisbal i que es consumien a pagès, aquest formatge de cabra, cremós, dolcenc  i suau, es va estendre per tota la geografia muntanyenca catalana.

Un dels primers elaboradors i, possiblement, un dels més reconeguts i acreditats, era el Garrotxa Bauma, inicialment elaborat a Gironella i posteriorment a Borredà, a partir de la llet de cabra produïda a la granja del David Blanco i Carles Torrenegra als Hostalets de Balenyà (Osona).

Aquests ramaders i amics son els subministradors de llet de cabra a Formatges Bauma de Borredà i qui estan donant continuïtat a la formatgeria i a  la marca emblemàtica, pendents de fer el trasllat a la nova formatgeria que estan construint als Hostalets de Balenyà.

Aquest Garrotxa és un formatge mitjà, al voltant d’un quilo, i cilíndric de cantons arrodonits i amb la pell florida blau grisenca que el fa inconfusible.


4.- Tou dels Til·lers

Tros de Sort és una formatgeria artesanal inaugurada ara fa 25 anys a Sort (Alt Pirineu de Lleida) per cinc ramaders lleters i dos tècnics formatgers arrel de la primera gran crisi lletera de l’any 1994. Des dels seus inicis va apostar per elaborar formatges amb llet crua de vaques alimentades amb herba de prats de muntanya, exclusivament dels ramaders fundadors

Amb una producció de més de quinze formatges diferents de totes les famílies formatgeres, no obstant és el Tou dels Til·lers el que s’ha convertit, amb el temps, en una de les seves senyes d’identitat per que va ser el primer formatge de llet crua de vaca i tres setmanes de maduració amb Registre Sanitari degut a la qualitat higiènica i microbiològica de la llet emprada i va ser pioner en la gamma dels formatges de llet crua i de pasta tova i pell florida dins de la jove artesania formatgera catalana

Degut a la seva petita mida de mig quilo, de la curta maduració de dos setmanes de vida com a mínim  i la ràpida evolució cremosa, el Tou és un formatge que té una limitada vida comercial i que l’ha agafat de ple l’aturada de vendes degut a la pandèmia.

Un altre formatge heroic que manté la frescor i tendresa de la llet de vaca produïda a la primavera amb herba fresca de prats de muntanya de l’Alt Pirineu de Lleida


5.- El Molí de l’Alzina parcialment desnatat

Jordi Anglada va ser un dels primer formatgers artesans de Catalunya quan a l’any 1981 va anar a  Holanda a treballar i aprendre l’ofici amb l’ànim de tornar a casa seva a Cantonigròs i muntar una formatgeria al costat de la granja lletera de la seva família.

Un somni que es va fer realitat en un paratge que li va donar nom a la formatgeria i al formatge: El Molí de l’Alzina.

Immediatament va orientar la formatgeria com a parada obligada dels múltiples turistes que pujaven a Rupit i Pruit . Amb el temps, va anar obrint altres mercats a la comarca i a Catalunya, i sempre a partir de la producció lletera familiar.

A l’actualitat, l’aturada turística i la limitació de moviments li estan passant un preu massa alt per aquesta formatgeria preciosa ubicada en un cingle penjat sobre la Plana de Vic a mil metres d’altitud

Entre l’àmplia gamma de productes que fa, el formatge tendre, suau i dolcenc, però amb llet de vaca parcialment desnatada, l’ha posicionat com un dels millors formatges de règim i dietètica que es poden trobar al mercat català.


Ref + Descripción

PESO

U X CAJA

1131320126
BLAU DE MUNTANYOLA CABRA KG

1,80 KG

2

1111120025
EL MOLI DE L'ALZINA REGIMEN KG

500 GR.

9

1131320033
GARROTXA BAUMA CURADO KG

1,00 KG

6

1111110008
TOU DELS TIL.LERS PETIT KG

500 GR.

8

1121210064
VALL DE MERANGES SEMI KG

450 GR

9

Copyrigth ARDAI | © 2021

ARDAI S.L.
Tel. 93.348.10.74
Alcalde de Móstoles, 3
08025 Barcelona
España