DESCUBRA UN MUNDO NUEVO DE PLACERES
 
¿AÚN NO FORMA PARTE DE ARDAI?
 
HÁGASE CLIENTE
19/10/2018
AMAGOIA ANDA: AMIGA DEL FORMATGE A LA FIRA DE FORMATGES ARTESANS DEL PIRINEU 2018

El proppassat 19 d’octubre, a la darrera edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu de La Seu d’Urgell, amb motiu de la Fira de Sant Ermengol, es va lliurar el Premi “Amic del Formatge” a l’Amagoia Anda, gerent d’Ardai des de 1988, en un acte celebrat a l’Aula de Tast de la mateixa fira, acompanyada per l’Alcalde de La Seu, Sr. Albert Batalla i presentat pel crític gastronòmic i director de la Fira, Pep Palau.

A l’Amagoia Anda se li han reconegut els seus 30 anys dedicats a la promoció i venda de formatges artesans d’arreu a través de la seva empresa ARDAI, fundada al 1988 i que s’ha convertit en un referent inexcusable en tot el món del formatge en general, i del formatge artesà en particular.

Però poca gent sap que els inicis de l’Amagoia en el món formatger ja ve de molt abans quan, al 1979 va fundar conjuntament amb la resta de familiars una botiga i restaurant que va ser el paradigma de la gastronomia a Barcelona.

Parlem de la extinta “La Formatgeria Catalana” que va triomfar a finals dels 70 i principi dels 80 del segle passat amb una oferta lúdica i gastronòmica de formatges, embotits, patés i vins, tant a botiga com als tastos, i que es va convertir en un referent obligat de la gastronomia de la ciutat comtal.

Posteriorment, just en el moment de recuperació i inici del moviment dels formatges artesans a principi dels anys 80, l’Amagoia va ser la primera Responsable de l’associació de Mestres Formatgers Artesans de Catalunya ( a Espanya eren els Maestros Queseros Artesanos) que agrupava a 20 botigues de delikatessen que compraven directament formatges artesans a petits elaborador, molts d’ells catalans. Com el formatge cendrat de Clua del Montsec, el Garrotxa Bauma, el Tupí de l’avi Tunica, el Mató de Caldes de Montbui, el formatge tendre de La Selva, el Serrat d’ovella de Les Esgléssies, el Tronxón i Brossat de Catí, el Recuit de drap  de l’Empordà, el recuit batut de Llagostera, el formatge de la Val d’Aran o el Serrat Gros d’Ossera.

Des de la seva pròpia empresa, Ardai, constituïda al 1988, va ser la pionera d’importar i comercialitzar els formatges artesans i de granja, de llet crua, quan era impossible la seva elaboració a Espanya. Parlem de l’any 1992, just a l’entrada d’Espanya a la Unió Europea.

I ha estat la primera en treballar i donar a conèixer la figura del afinador o afinneur, una professió molt reconeguda arreu d’Europa i pràcticament desconeguda aquí.

En l’actualitat, Ardai  comercialitza formatges artesans i de granja madurats en condicions òptimes i en mans de grans professionals com Xavier de Toulouse, Mons de Saint-Haon-le Chappel, Rolf Beeler de Suïssa, Luigi Guffanti d’Itàlia, The Fine Cheese Co o Neal’s Yard Dairy de la Gran Bretanya o la cooperativa De Producent d’Holanda

Per què l’Amagoia Anda ha estat una de les pioneres en el coneixement, la promoció i la comercialització de formatges de tot tipus arreu de Catalunya.

Un premi sàviament concedit i merescudament guanyat per quasi 40 anys de vida entre els formatges artesans i de qualitat

Copyrigth ARDAI | © 2024

ARDAI S.L.
Tel. 93.348.10.74
Alcalde de Móstoles, 3
08025 Barcelona
España