DESCUBRA UN MUNDO NUEVO DE PLACERES
 
¿AÚN NO FORMA PARTE DE ARDAI?
 
HÁGASE CLIENTE
07/02/2019
L’ETIVAZ A BARCELONA
GRAN ÈXIT ALS CINEMES GIRONA DE BARCELONA.

El proppassat 4 de Febrer del 2019, als Cinemes Girona, de Barcelona, es va projectar el documental de Jeanne Bourgon anomenat ETIVAZ i dedicat a aquest formatge suís que va ser la primera DOP de formatges a Suïssa, des del 1999.

Aquest documental de mitja hora de durada forma part d’una sèrie de documentals dedicats al món del formatges, dins de la col·lecció “La Terre et le Lait”, que Jeanne Bourgon ha filmat en els darrers 4 anys, tot recollint diverses visions i situacions de les decisions personals que fan que la gent es dediqui a fer formatges en condicions i indrets inversemblants.

L’Etivaz AOP és un formatge estacional, d’estiu, produït des del 10 de maig al 10 d’octubre de cada any, quan 70 famílies ramaderes del Pays d’Enhaut, al Cantó suís de Vaud, deixen casa seva i s’instal·len transhumants per 130 xalets de muntanya des dels 1.000 als 2.000 metres d’altitud. Una processó que s’inicia i s’acaba puntualment seguint un rígid protocol marcat per la pròpia cooperativa de productors

Durant aquests cinc mesos, cada família elabora d’una a quatre rodes diàries, en funció de la grandor del seu ramat de vaques lleteres, de 15 a 30 kg cada roda. Cada setmana, una vegada que el formatge ha sofert un primer salat i oreig, tots els formatges els baixen a la Cooperativa L’Etivaz, que disposa de caves de maduració conjuntes a Château d’Oex, a 900 metres d’altitud, ja a la vall. Allà, a les caves de la Maison de L’Etivaz, les més de 16.000 rodes que elaboren per temporada d’estiu, continuen la seva maduració vigilada i controlada durant un mínim de 135 dies.

Posteriorment es venen i comercialitzen per tota Suïssa i s’exporten a França, Alemanya, Espanya (Barcelona, a través d’Ardai), o arriben fins i tot a Austràlia i el Japó.

La cooperativa de L’Etivaz es va constituir al 1932 per 30 famílies que varen decidir madurar conjuntament els formatges d’alpage que produïen. Dos anys més tard, les caves ja estaven construïdes i en marxa. Des de llavors, la cooperativa s’ha ampliat fins a 4 vegades , seguint l’èxit i reconeixement d’aquest formatge suís fet com abans, amb llet crua de vaques alimentades exclusivament amb herba fresca de muntanya, elaborat a xalets d’alpage anm calders de coure i foc de llenya, i madurat en condicions naturals. Al 1999 van iniciar els tràmits per a ser la primera DOP de formatges a Suïssa

El passi d’aquest documental, acompanyat de tres curts metratges  produïts per la pròpia cooperativa de L’Etivaz, i una xerrada i tast de tres L’Etivaz AOP de tres estius consecutius (2016, 2017 i 2018, el darrer estiu) va ser l’acte central d’una campanya de coneixement i promoció d’aquest formatge que Ardai ha endegat des del 25 de gener al 17 de febrer.

Catorze botigues de Barcelona i Catalunya estan venent aquest formatge en dos anyades (2017 i 2018), i donant tastos als clients que volen aprofundir en el coneixement d’aquest formatge inigualable. L’única DOP a Europa d’un formatge elaborat exclusivament de forma estacional i d’alpage.

Veieu el llistat de les botigues al link d’Ardai:  https://ardai.com/esp/promociones.cfm/id/9673/l-etivaz-hivern.htm

Si voleu aconseguir aquest documental, conjuntament amb els altres tres que ha filmat Jeanne Bourgon, els podreu aconseguir trucant a ARDAI: 933481074 o demanant-los per e-mail a info@ardai.com.

Costa 18 € el DVD dels 4 documentals , més les despeses d’enviament.

Mentrestant, gaudiu d’aquest formatge excepcional comprant-lo amb descompte a alguna de les 14 botigues de la promoció

Copyrigth ARDAI | © 2024

ARDAI S.L.
Tel. 93.348.10.74
Alcalde de Móstoles, 3
08025 Barcelona
España